Saturday 26 June 2010

Daging kicap dan kacang pis

BAHAN-BAHAN:
500 gram daging lembu - dipotong nipis-nipis
6 ulas bawang merah - dikupas dan dikisar halus
3 cm halia - dikupas dan dikisar halus
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh lada putih / sulah
1 sudu teh sos soya manis
100 ml air
30 ml minyak masak
100 gram kacang pis

CARA MEMBUAT:
1. Perap daging bersama dengan bawang merah dan halia.
2. Tambah garam, gula, lada putih dan sos soya manis. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan air dalam periuk. Masukkan daging yang telah diperap dan biarkan ia mendidih.
4. Masukkan minyak masak dan kacang pis.
5. Biarkan ia mereneh sehingga daging menjadi lembut dan kuah menjadi pekat.
6. hidangkan ketika panas.

0 comments: