BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (2.2kg)
300ml santan
4 ulas bawang - dikupas dan dikisar halus-halus
3 cm halia - dikupas dan dikisar halus-halus
3 batang serai - dikisar halus-halus
3 sudu besar biji ketumbar - dikisar halus-halus
2 sudu besar jintan putih/halus biji - dikisar halus-halus
1 sudu teh biji lada hitam - dikisar halus-halus
40gm asam jawa - diramas dengan 100 ml air dan diambil pati
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
BAHAN HIAS:
200 gram daun salad - dimayang
1 biji telur - direbus, dikupas
1 tangkai cili merah - diukir bentuk bunga
1 tangkai cili hijau - diukir bentuk bunga
CARA BUAT:
1. Di dalam periuk besar, masukkan ayam bersama bahan-bahan yang dikisar dan santan. Masak di atas api
sederhana.
2. Tambah air asam jawa sambil golek-golekkan ayam sekali-sekala. Siramkan kuah ke atas ayam untuk
membasahinya. Biarkan mereneh sehingga kuah memekat.
3. Keluarkan ayam dan bubuh ke dalam dulang pembakar. Panggang dalam ketuhar yang sudah dipanaskan
terlebih dahulu pada 170 darjah Celcius selama 20 minit sehingga kuning keemasan.
4. Bubuh daun salad ke dalam pinggan hidang dan bubu ayam panggang di atasnya. Hias dengan telur dan
ukiran bunga cili.
Blog baru blog lama...
16 years ago
0 comments:
Post a Comment