Friday 25 June 2010

Lempeng sayuran

BAHAN-BAHAN:
250 gm tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar dicincang halus
1 ulas bawang putih dicincang halus
100 gm tauge
50 gram daun kuchai (dipotong 2 cm panjang)
1 liter air
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Minyak sembur

CARA MEMBUAT:
1. Campurkan tepung (tinggalkan sedikit) dengan serbuk kunyit, garam, lada sulah dan sedikit air. Pukul
    sehingga kembang.
2. Campur bawang besar, kuchai dan taugeh. Jika adunan terlalu cair, campurkan dengan lebihan tepung tadi
    dan pukul sebati.
3. Panaskan kuali leper dan renjis sedikit minyak masak.
4. Tuangkan adunan di atas kuali dan goreng hingga masak.

0 comments: